2.13.2008

ABRIL DE 07. EXTRET DEL TESTIMONI DE SERGIO LESKANO BERNAL "TXINO" : POSAT AL SECRET I TORTURAT DURANT 5 DIES*

22.02.08 Com a molt nombrosos altres presoner-e-s polítics bascos, "Txino '' : Sergio Leskano Bernal és detingut a la presó d'Alcala II, en l'espera del judici emès per l'Estat espanyol. Aquesta espera pot durar anys... La qualitat de 'nova presó model' del Centre Penitènciari de Madrid II a Alcala equival a condicions d'aïllament extrem, amb un contacte humà reduït al mínim vital acompanyat de privacions sensorials múltiples. Aquest programa violent s'integra dins del dispositiu arquitectural mateix amb una reducció del personal en benefici d'un control centralitzat informàtic i mecànic... 'Redacció Iraultzako bidea'.

Foto1. Centre Penitènciari de Madrid II en Alcala de Henares. Foto2. Centre Penitènciari de Madrid V en Soto del Real. Documents extrets del lloc web MIR (Ministeri de l'Interior. Estat espanyol)

Extret del Testimoni de "Txino" Sergio Lezkano Bernal. Donostia, Guipuzkoa. EUSKAL HERRIA. Paraules recollides per Askatasuna i TAT.
* Traducció en francès, català i fotografies (excepte les presons) realitzades per la 'Redacció Iraultzako bidea'.
Foto1. EL 24.02.07. 'Manifestació nacional a la crida d'EPPK (col·lectiu dels presoner-e-s polítics bascos) - Repressió dels zipaioak contra el poble basc'. Bilbo, EUSKAL HERRIA / Foto2 i 3. El 09.04.07. Vitrines de Bancs recoberts de cartells contra la tortura, als carrers del centre urbà de Donostia, EUSKAL HERRIA.

Parat per la Guàrdia Civil a Errenteria l'1 d'abril de 2007. Posat 'al secret' i torturat durant cinc dies. Detingut en el Centre Penitènciari V de Madrid a Soto Del Real, després transferit el 29.04.07 en el Centre Penitènciari II de Madrid a Alcala. Militant de Batasuna, és acusat ser un Etarra. En espera de un judici...


‘(...) Ells m'han posat la caputxa del meu jersei sobre el meu cap i els cops han començat. Era a terra i, sobretot, em colpien sobre els peus, els clavilles i al cap. Una vegada que arribem a Intxaurrondo m'obligaran a posar-me contra un mur entre les constants amenaces i insults. Tot tipus de crits, insults, cops i amenaces han estat incessants. M'han pres en fotografies com si fos un trofeu...
Arribem a Madrid i immediatament em condueixen en una sala. Tenia una caputxa posada per força, sobre mi. M'han començat a obligar a fer exercici física, entre amenaces de tot tipus. M'han portat al calabós, però no em podia asseure. Havia de quedar dempeus contra el mur... De nou a un interrogatori.
M'han forçat a fer flexions. Quan m'he cansat, m'han lligat les mans i els peus donant cops, llavors l'aposta de tancaments després de polispan (una mena de polièster) amb sempre més de cops... I el verdader infern a començat : crits, amenaces, qüestions, flexions, cops, la bossa, vexacions sexuals... tot alhora.

Cada vegada que ell em serien la bossa a l'altura del coll feien una espècie de joc, cantaven la cançó : 'un globus, dos globus, tres globus'. Posaven fum a la bossa... Amenaces contra la meva germana... Entenia els crits d'una dona i em semblava que era la meva germana... Era aniquilat. Llavors m'han estès sobre una taula i han empaquetat en una coberta amb scotch i cautxú. M'han donat una terrible sèrie de cops, m'estrenyien els testicles... Entre ells, hi havia un boig, n'hi havia un que era realment boig... La situació era incontrolable o allò me'l semblava. Em semblava que m'anaven a matar (m'ho deien així). M'han pres totes les cobertes i tota la resta, un d'ells m'ha agafat al davant, i els altres darrere. M'han retirat la vestit i m'han introduït un bastó per l'anus. No ho podia creure... Després han tornat a fer-m'ho... Eren salvatges...

M'han deixat reposar-me un instant al calabós. M'han aportat una taronja. Volia menjar-la, però allò se m'havia fet impossible. En l'interrogatori anterior, cada vegada que em feien la bossa, per rompre'l i prendre una mica d'aire, feia molt esforç amb la boca, i de resultes d'això, he guardat la boca bloquejada. Ni tan sols més no el podia obrir ni tancar-la... En el transcurs del 3r interrogatori, han aconseguit destruir-me. La bossa, la bossa, la bossa, la bossa... Els quatre interrogatoris següents han estat per preparar la declaració, però res no ha canviat : cops, amenaces, insults, exercici físic, crits, qüestions... i la bossa. Tenia l'esperança que tot acabaria quan hauré declarat el que volen, però això no ha estat així (...)'.
Altres testimonis de tortures sobre el web de TAT

La tortura al cor de les institucions.
(Extret de la revista 'Incommunicacio' de TAT.)
La utilització de la tortura envers els últims presoners en Euskal Herria no hauria de continuar sent una senzille anècdota. (...) l'ombra d'un dubte més que raonable s'és perllongat des de fa nombrosos anys, en Euskal Herria i plana sobre certes institucions de l'Estat. L'actitud de la majoria dels partits no és compatible amb els Drets Humans que diuen defensar. PSOE i PNV en aquesta ocasió han anat més enllà del fet de desviar la mirada d'altra banda, fent ús partidari d'un assumpte de gravetat màxima.